VVKH Architecten Particulier Opdrachtgeverschap Ampèrestraat 43

VVKH Architecten

Verscholen Huis

Ampèrestraat 43

VVKH Architecten

2011

Luuk Kramer

Deze woning zit vol ruimtelijke verrassingen. Tussen de naastgelegen hogere woningen oogt het aan de buitenkant als een bescheiden en introvert huis van twee verdiepingen. Aan de binnenzijde is het echter ruim opgezet, heeft het lange zichtlijnen en wordt er gespeeld met licht.

In het huis zijn maximale verschillen gecreëerd. De woonkamer en keuken bevinden zich in één grote ruimte op de eerste verdieping. Aan de achterzijde krijgt deze verdieping nog een verhoging, waardoor een entresol (open galerij) is ontstaan. De keuken verschaft direct toegang tot het dakterras. Op de begane grond zijn onder andere de slaapkamers en badkamer gesitueerd rond twee binnenplaatsen, de zogenaamde patio’s. De opdrachtgever hechtte veel waarde aan de relatie tussen binnen- en buitenruimten. Zo is het mogelijk gemaakt om door een groot raam vanuit de eerste verdieping via de binnenplaats naar de slaapkamers te kijken.

De gevels zijn voorzien van stucwerk in twee effen kleuren. De grote blank gelakte houten entreedeur geeft een natuurlijk kleuraccent en een luxe uitstraling. Dat laatste komt mede doordat een taatsdeur is toegepast (de scharnieren zitten niet aan de zijkant van de deur maar op een kwart van de deurbreedte).