Bureau Ira Koers Particulier Opdrachtgeverschap Hertzstraat 43 en 45

bureau Ira Koers

Twinhouse

Hertzstraat 43 en 45

bureau Ira Koers

2011

Luuk Kramer

Het ontwerp van het Twinhouse zet voorbijgangers op het verkeerde been. Het Twinhouse bestaat uit twee identieke woningen die zich 180 graden gedraaid ten opzichte van elkaar achter één identieke gevel bevinden. Hierdoor lijkt het Twinhouse vanaf de straatzijde één woning te zijn.

Maar ook binnen verrassen de twee woningen. De begane grond oogt als een doorzonwoning met een voordeur aan de voorgevel en buitenruimte aan de achterkant. De twee bovenverdiepingen van beide woningen staan echter haaks op de begane grond, waardoor de routing onconventioneel is. De drie woonlagen zijn met elkaar verbonden door een trappenhuis, waar twee trappen in elkaars verlengde liggen. Het trappenhuis biedt goed zicht op de haakse ligging van de bovenverdiepingen. Hier wordt duidelijk dat de woning beneden 12 meter diep is en boven 12 meter breed.    

Op de eerste verdieping hebben beide woningen een enorme leefruimte met een panoramaraam over de volle breedte. Boven op deze verdieping heeft ieder huis een eigen penthouse, een opbouw die varieert in hoogte. Rondom deze opbouw bevindt zich een dakterras. Alle verdiepingen zijn indertijd casco opgeleverd.

Het metselwerk van de voorgevel bestaat uit speklagen van elf verschillende bakstenen in geel en oker tinten die steeds in een andere volgorde herhaald zijn. De kleurrijke gevel vormt een mooi contrast met de witte penthouses.