24H-architecture Particulier Opdrachtgeverschap Voltastraat 16

24H architecture

Swingend Hout

Voltastraat 16

24H architecture

2010

Luuk Kramer

Centraal in dit ontwerp staat een waterpatio op de woonverdieping. De woning is hier als het ware omheen gebouwd. De architect heeft zich laten inspireren door smalle canyons in de natuur, die door hun spelonkachtige vorm licht op een bijzondere manier vangen. Dat is ook de functie van de waterpatio annex canyon in deze woning:
het laat het buitenlicht tot diep in de woning toe.

De wand om de waterpatio is van glas en kan op sommige plaatsen geopend worden. Deze natuurlijke ventilatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Afhankelijk van de ruimte, wisselt het glas van een transparante naar gesloten structuur. De trappen in de woning zijn om de patiowand gebouwd.

De woning van vier verdiepingen heeft naast de waterpatio terrassen en daktuinen. De eerste verdieping is bedoeld om te wonen. Op de verdiepingen daarboven zijn de slaap- en badkamers. De iets verlaagde begane grond heeft een werkruimte en geeft toegang tot de parkeergarage.

De gevel van hout en geperforeerd cortenstaal staat symbool voor de waterpatio annex canyon die deze woning zo uniek maakt. Door de kleur, vorm en de textuur lijkt het op een echo van de canyon die zich als het ware een weg door de woning baant.

Van dit ontwerp zijn twee huizen gebouwd in Nieuw Leyden. Op Wattstraat 9 bevindt zich de tweede woning.