Pasel.künzel architects Particulier Opdrachtgeverschap Hertzstraat 3

Pasel.künzel architects

Four Season

Hertzstraat 3

Pasel.künzel architects

2009

Luuk Kramer

In dit ontwerp staan licht en buitenruimte centraal. Deze thema’s zijn zodanig in de woning verwerkt dat de binnen- en buitenwereld van de bewoners, onafhankelijk van het seizoen, continu met elkaar in verbinding staan, vandaar de naam Four Seasons.

Pasel.künzel architects heeft een compacte servicekern, bestaande uit het trappenhuis, toiletten, badkamer en keuken, aan één zijde van de woning geplaatst. Hierdoor ontstaat maximale ruimte voor daglichttoetreding en flexibiliteit in de woonruimten. De kern bevindt zich achter het geperforeerde, aluminium deel van de voorgevel. Het aluminium vormt een mooi contrast met de grote vierkante ramen ernaast. 

Aan de straatzijde zijn de begane grond en de eerste verdieping samengevoegd tot een, vijf meter hoge, woonruimte. De daarboven gelegen slaapverdieping is door een knik in de dakconstructie aan de straatzijde verhoogd. Dat zorgt ervoor dat de zon in ieder jaargetijde diep in de woning binnenvalt en dat de bewoners, ondanks de tegenovergelegen bebouwing, een vrij uitzicht hebben.

De buitenruimten zijn volledig geïntegreerd in de woning: aan de achterzijde een beschutte binnenplaats en boven op de woning een verdiept dakterras. Door de knik in de dakconstructie doet het dakterras denken aan een glooiend landschap en geeft het de bewoners een weids uitzicht over de buurt.